Close

6 aplikacija za odlične Instagram priče

6 aplikacija za odlične Instagram priče

Već koristite Instagram priče? Ako ne – propuštate pola milijarde prilika da Vaš biznis poraste, jer upravo je to broj korisnika koji svakodnevno pregleda bar jedan Instagram Story. Ako da – vrlo je vjerovatno da ne koristite ni djelić od ogromnog broja opcija koje ove slike ili videi kratkog formata nude. Instagram priče su odličan način da brzo i jednostavano svoje pratitelje zabavite i potaknete na akciju, stoga Vam danas predstavljamo  6 nezaobilaznih aplikacija za kreiranje kreativnih Instagram storija.

ŠTA SU INSTAGRAM PRIČE?

Povedeni uspjehom storija na suparničkom Snapchat-u, Instagram je 2016. godine lansirao identičnu opciju u okviru svoje aplikacije. Za vrlo kratko vrijeme, uspjeh nove opcije Instagrama skoro je prepolovio broj korisnika koji pregledaju Snapchat priče, a danas su Instagram storiji nezaobilazan dio marketing strategije, bilo da ste influenser, startup ili kompanija sa višegodišnjim iskustvom.

Instagram Story je fotografija, tekst ili kratki video koji korisnici postave, a koji nestaje nakon 24 časa. Od nedavno, uvedena je i opcija Highlights, koja Vam nudi da sačuvate svoje Story objave na profilu, da ih grupirate i time pratiteljima ponudite jedinstveno putovanje kroz Vašu poslovnu priču.

ZAŠTO SU INSTAGRAM PRIČE TAKO POPULARNE?

U 2019. godini, storiji su bili jedan od najvećih trendova na društvenim mrežama. Čak trećina njih postavljena je od strane neke kompanije, a biznisi u prosjeku objavljuju 2,5 storija tjedno. Svakoga dana, 200 milijuna korisnika Instagrama posjeti bar jedan kompanijski profil na ovoj društvenoj mreži.

Ali što čini Instagram storije tako primamljivim? Uspjeh ovog vida sadržaja leži u tome što ljudi, ali i brendovi, putem Instagram priča dijele realne trenutke iz svoje svakodnevnice. Bez filtera i editiranja, storiji korisnicima pružaju jedinstven uvid u pozadinu događanja rada kompanije, poslovnih ljudi, influensera ili poznatih osoba.

S druge strane, kompanije i individue širom sveta koriste ovaj ličan i neposredan metod komunikacije kako bi se što više približili svojoj ciljnoj publici. Instagram priče postale su neizostavan deo marketinške strategije zbog svog „sirovog“ pristupa koji se drastično razlikuje od, naizgled, savršenosti sa kojom se korisnici susreću na Instagram objavama. To čini Instagram priče odličnim marketinškim alatom – što indirektno kroz stvaranje povezanosti sa publikom, što direktno, kroz sponzorisane reklame i umetanje linkova ka proizvodima i uslugama.

Sigurno ste, makar jednom, videli prelepu i umetničku Instagram priču za koju ste se zapitali koliko je vremena trebalo da se napravi, kako je autor otelotvorenje kreativnosti, i kako Vi baš nikada nećete moći da stvorite tako nešto. A šta ako Vam kažemo da Vam za kreiranje lepog i efektnog storija nije potrebna profesionalna oprema, mnogo vremena i novca, već samo jedna mobilna aplikacija?

NAJBOLJE MOBILNE APLIKACIJE ZA SAVRŠENE INSTAGRAM STORIJE ZA 2020.

Predstavljamo Vam 10 najpopularnijih aplikacija pomoću kojih možete lako i brzo kreirati prelijepu i efektnu Instagram priču koja će svojim kvalitetom parirati storijima najpopularnijih influenserica i najvećih brendova.

 

CANVA

Idealna za kreiranje i održavanje prepoznatljivosti brenda, Canva je jedna od vodećih aplikacija za pravljenje moćnih Instagram priča. Od 2016. godine dostupna za iOS, tj. 2017. godine za Android uređaje, ova aplikacija nudi doslovno na milijune različitih dizajna pozadina, 130 fontova i mnoštvo grafičkih elemenata poput stickera, ikonica, bedževa, okvirova i animacija.

Ako Vam grafički dizajn nije blizak, Canva nudi preko 60.000 već pripremljenih dizajna storija, što je velika pomoć onima koji još uvijek traže svoj unikatni stil. Za one nešto kreativnije, mogućnosti koje ova aplikacija nudi su neograničene.

Veliki broj opcija dostupno je u besplatnoj verziji Canve, ali sve mogućnosti otvaraju Vam se za 10 dolara mjesečno, koliko košta kompletna verzija ove aplikacije. Također, velika prednost Canve je što je dostupna i na desktopu, u formi web stranice kao i aplikacije.

 

VSCO

Rijetko koja aplikacija može da se pohvali time da je ušla u rječnik mladih – ali VSCO to može. Popularnost ove aplikacije među Instagram influensericama izrodila je „VSCO girl“, termin koji označava djevojku koja postavlja slike izmijenjene baš u ovoj aplikaciji.

VSCO nudi veliki broj tutorijala i savjeta za kreiranje sadržaja koji će pomoći svim početnicima u ovoj aplikaciji da već od prve upotrebe naprave savršen dizajn. Pored tih opcija, ova aplikacija posjeduje i opcije za editiranje fotografija, a izmjena video sadržaja dostupna je samo u plaćenoj verziji.

Aplikacija je dostupna i Android i iOS korisnicama, uz identične mogućnosti.

 

UNFOLD

unfold mobile app instagram story

Izvor: later.com

Minimalizam je trenutno najveći trend u fotografiji, stoga ni ne čudi što se upravo Unfold nalazi među vodećim aplikacijama za kreiranje Instagram priča. Vizuali dominiraju Unfold-om, a prate ih veliki broj elegantnih i unikatnih fontova.

Sa 25 besplatnih i još preko 90 plaćenih šablona za storije koji podržavaju kako fotografije, tako i video format, Unfold je odličan alat kojim, u nekoliko koraka, možete da napravite zadivljujuće storije. Ova aplikacija nudi setove šablona, što je odlična opcija za sve kompanije koje žele da brendiraju svoje Instagram priče.

Unfold je dostupan za Android i iOS uređaje.

 

ADOBE SPARK

Najnovije pojačanje Adobe obitelji skrenulo je u nešto manje profesionalne vode, ali to nikako ne znači da Vaši Instagram storiji neće biti vrhunski. Adobe Spark Post i Adobe Spark Video nude na stotine profesionalnih dizajna koje možete lako uskladiti sa Vašim brendom. Dodajte logo, izaberite fontove i boje, a uz samo par klikova možete napraviti i tekstualnu animaciju.

Adobe Spark Post namjenjen je editiranju fotografija i kreiranju unikatnih grafika, dok uz Adobe Spark Video možete da dodajete efekte, zvukove i animacije Vašim video zapisima.

Obje aplikacije nude i veliki broj stock fotografija, kao i jednostavno ažuriranje zahvaljujući cloud backup-u. Za sada, Adobe Spark Post dostupan je Android i iOS korisnicima, kao i desktop aplikacija, dok Adobe Spark Video još uvijek nema svoju Android verziju.


INSHOT

inshot mobile app instagram story

Izvor: later.com

InShot je jedna od najboljih aplikacija za uređivanje i obradu fotografija i kreiranje tekstualnih grafika za Instagram priče. Ipak, njen pun potencijal krije se u nevjerovatnom broju opcija za editiranje i kreiranje video Instagram storija.

Sa opcijama poput skraćivanja, cuttanja,cropanja, i spajanja videa, dodavanja muzike, pozadine, filtera i efekata u video zapise, kao i kontrole brzine koja Vam daje mogućnost pravljenja slow-motion videa, InShot je savršena aplikacija kako za amatere, tako i za profesionalce.

Naravno, tu su i ostale standardne opcije, poput stickera, fontova, emoji-ja i mnoštva drugih efekata koje možete dodati svom dizajnu. InShot jedan je od favorita za kreiranje Instagram priče za firme, a aplikacija je dostupna Android i iOS korisnicima.


HYPE-TYPE

Ako želite da Vaše savršene Instagram priče prati moćna tipografija, Hype-Type je pravi izbor. Ova aplikacija je jedna od vodećih za tekstove, i nudi veliki broj fontova i opcija za tekstualne animacije, a kompatibilna je sa fotografijama i video zapisima.

Hype-Type veliki broj svojih opcija nudi besplatno, a dostupan je za Android i iOS uređaje.

 

ZAKLJUČAK

Marketing na društvenim mrežama danas je jedan od vodećih vidova reklamiranja, a Instagram priče su odličan način da zabavite svoje pratitelje i skrenete pažnju na svoj biznis, na relativno lak, brz i pristupačan način. Od influensera do blogera, startupa do multinacionalnih kompanija – svačiji biznis nudi mnoštvo materijala koji bi privukli pažnju i angažirali Vaše pratioce.

No, popularnost Instagram storija leži upravo u tome što prikazuju onu drugu stranu Vašeg posla, prirodnu, nesavršenu i sirovu. Baš zbog toga, kreiranje Instagram storija koji će savršeno oslikavati Vaš rad uopće ne mora biti kompliciran i mukotrpan proces, posebno ako uz sebe imate neku od najboljih aplikacija za Instagram priče.

Svaka od ovih aplikacija nudi bezbroj mogućnosti, a čak i sa besplatnim verzijama možete kreirati Instagram storije koji će parirati onima svjetski poznatih brendova. Amaterske fotografije i video zapise možete, u samo nekoliko klikova, pretvoriti u profesionalne vizuale koji će, uz pažljivo kreiranu marketinšku strategiju, pomoći da unaprijedite i proširite Vaše poslovanje.

 

izvor: PopArt Studio

Related Posts

Leave a Reply